Aikamiesten historiaa

Lauluyhtye Aikamiehet

            

AIKAMIESTEN TAIVAL

Elettäessä 60-lukua oli rautalankamusiikki saanut varsin vahvan jalansijan Suomessa, varsinkin nuorten keskuudessa. Monilla tahoilla toivottiin tuolloin toimenpiteitä perinteisen viihdemusiikin aseman säilyttämiseksi ja vahvistamiseksi.

Pohjoismainen Sähkö Oy:n musiikkiosaston päällikkö Martti ”Masa” Jäppilä ja viihdekuoromme nykyinen kunnialaulunjohtaja, director cantus Erkki ”Eki” Planting kantoivat kyseessä olevien asioiden edistämiseksi omat kortensa kekoon. 26.4.1964 pitämässään palaverissa he päätyivät tulokseen, että Planting pyrkii kokoamaan lauluyhtyeen työstääkseen singlelle laulettavat pari kappaletta. Planting valitsikin hyvän, kolmentoista miehen ryhmän Helsingin Työväen Mieskuoron laulajista, joihin hän itse lukeutui ja saattoi kaksi laulua; ILTATUULEN VIESTIN ja MUSTAN RUDOLFIN; esityskuntoon.

10.9.1964 potra poikien joukko nauhoitti Kirja-talon juhlasalissa yhdessä kahdeksan arvostetun muusikon kanssa edellä mainitut laulut kapellimestari George de Godzinskyn johdolla. Huomionarvoista on, että laulut nauhoitettiin yhdessä orkesterin kanssa ja menivät yhdellä otolla nauhalle. Kuorolle oli löytynyt myös oiva nimi, AIKAMIEHET, joka oli muotoutunut Masa Jäppilän aivoissa. Näin oli syntynyt LAULUYHTYE AIKAMIEHET ja kuoron ensimmäinen levy oli saatu ”purkkiin”.

Levytyksen jälkeen kuoro eli suvantovaihetta ja oli pitkään pimennossa. Vuonna 1966 alkoi esiintulon tiimoilta tapahtua pientä liikehdintää. Toimittaja Arttu Suuntalan radio-ohjelmassa ”Kesämökin gramofoni” ILTATUULEN VIESTI soi muutaman kerran.

Toimittaja Matti Paalosmaan juontamassa radio-ohjelmassa vuodelta 1967 ”Kahdeksan kärjessä” ILTATUULEN VIESTILLÄ oli myös useasti oma paikkansa. Paalosmaan ohjelma sai tammikuussa 1968 uudeksi nimekseen ”Listan”, jolla ILTATUULEN VIESTI nousi nopeasti hitiksi ollen listalla yli 90 viikon ajan. Iltatuulen viesti ei kuitenkaan koskaan saavuttanut Lista:n ensimmäistä sijaa, mutta kuitenkin kiri ykköseksi eniten kuukaudessa myytyjen single levyjen listalle.  

Suosiomme huomattiin yleisemminkin ja mm:ssa ”Kari” piirsi 24.1.1969 Helsingin Sanomiin oman näkemyksensä asiasta, jossa maalaisemäntä Elma Kutiainen haikeana toteaa: ”Minulla on kaksi suosikkikappaletta, toinen on ILTATUULEN VIESTI ja toinen – sama uudelleen”. Listamenestys poiki kuorolle myös uusia levytyksiä ja päästessämme 70-luvulle alkoi meille kertyä runsaasti esiintymisiä.

Viihdekuoromme nimi rekisteröitiin 1.2.1972 nimellä LAULUYHTYE AIKAMIEHET ry, joka muutettiin 4.2.2003 päivätyllä rekisteröinnillä AIKAMIEHET ry:ksi. Tiivistahtinen, ohjelmoitu toiminta alkoi siis vuonna 1972, ja se on jatkunut tähän päivään asti jatkuakseen edelleen.

Ohjelmistossamme meillä on yli kolmesataa laulua käsittäen kirkko-, a capella- ja viihdelauluja.

Äänitteitä me olemme tehneet tähän mennessä 29 yksikköä; ILTATUULEN VIESTISTÄ ja Dannyn kanssa yhdessä tehdystä laulusta, TÄMÄ TAIVAS, TÄMÄ MAA, me olemme saaneet kultalevyn. TV- ja radioesiintymisiä meillä on ollut vuosien mittaan lukuisia, muutamia jopa pelkkinä omina esiintymisinä. Vuosittaiset esiintymiskerrat suurelle yleisölle ovat vaihdelleet 25 ja 50 kerran välillä, jotka on tehty pääasiallisesti noin 20-25 vahvuisella miehistöllä.

Esiintymismatkoja ulkomaille olemme tehneet useasti; 2 kertaa Espanjaan, 3 kertaa Viroon, 7 kertaa Amerikan mantereelle ja kerran Australiaan. Juhlakonsertteja meillä on ollut viiden vuoden välein vuodesta 1974 alkaen, joista monet on televisioitu.

Maineikkaiden johtajiemme, kapellimestarien Erkki Plantingin ja Märt Ratasseppin johdolla kuoromme on pystynyt pitämään taiteellisen tasonsa korkealla. Heidän ja valveutuneen kuoron hallinnollisen johdon toimesta on luotu lukemattomia hyviä yhteyksiä eri sidosryhmiin, etenkin maan johtaviin muusikko-, säveltäjä-,sovittaja-, sanoittaja-, tuottaja-, toimittaja- ja juontajapiireihin. Näin on kuoro saanut mahdollisuuden elää ja jatkaa omaa, taattua kulkuaan.

Viihdekuoromme säestyksestä on pääasiallisesti pitänyt huolta hanuristi Kimmo Kolan tasokas orkesteri. Virkeä naistoimikuntamme on hoitanut myös kiitettävästi omalta osaltaan asioitamme niin kotimaassa kuin ulkomailla.

 

 

Aikamiesten perustaja Erkki Planting
Martti "Masa" Jäppilä
Alkuperäinen kuva Aikamiehistä
Aikamiesten 1. kultalevy